Internetin ja hakukoneoptimoinnin historiaa


 

 
Hakukoneoptimointi internetin alkuaikoina:
Vuoteen 1997 mennessä hakukoneiden suunnittelijat tunnustivat, että verkkovastaavat pyrkivät sijoittamaan hyvin hakukoneeseensa ja että jotkut verkkovastaavat edes manipuloivat hakutulostensa sijoitusta täyttämällä sivuja, joilla on liiallisia tai merkityksettömiä avainsanoja. Varhaiset hakukoneet, kuten Altavista ja Infoseek, sopeuttivat algoritmejaan estääkseen verkkovastaavien manipuloimista rankingissa. Varmistamalla niin paljon tekijöitä, kuten avainsanan tiheyttä, jotka olivat yksinomaan verkkovastaavan kontrollissa, varhaiset hakukoneet kärsivät väärinkäytöksistä ja sijoitusten manipuloinnista. Parempien tulosten saamiseksi käyttäjilleen hakukoneiden oli sopeuduttava varmistamaan, että heidän tulossivuillaan oli kaikkein tärkeimpiä hakutuloksia, eivätkä niihin liittyvät sivut, jotka ovat hämmentyneitä ylläpitäjiä. Tämä tarkoitti siirtymistä raskaasta luottamuksesta termitiheyteen kokonaisvaltaisemmalle prosessille semanttisten signaalien pisteyttämiseksi.
Suomessa hakukoneoptimointia tekee moni yritys, kuten www.pureweb.fi/. Koska hakukoneen menestys ja suosio määräytyy sen kyvyn tuottaa kaikkein tärkeimmät tulokset mille tahansa haulle, huonolaatuiset tai epäolennaiset hakutulokset voivat johtaa käyttäjiä löytämään muita hakulähteitä. Hakukoneet vastasivat kehittämällä monimutkaisempia ranking-algoritmeja ottaen huomioon muita tekijöitä, joita webmestereiden oli vaikeampi manipuloida.
Lisätietoa nykyisestä hakukoneoptimoinnista löytyy näiltä sivuilta: www.tabisearch.com/ ja www.seocanavari.com/. Vuonna 2005 perustettiin vuotuinen konferenssi, AIRWeb, Epäonnistunut tiedonhaku Webistä, joka koottiin hakukoneiden optimointiin ja siihen liittyviin aiheisiin liittyvien toimijoiden ja tutkijoiden kanssa.  Yritykset, jotka käyttävät liian aggressiivisia tekniikoita, voivat saada asiakkaidensa sivustot kielletyiksi hakutuloksista. Wall Street Journal raportoi vuonna 2005 yrityksestä Traffic Power, joka väitettiin käyttäneen riskialttiita tekniikoita ja ilmoittanut näistä riskeistä asiakkailleen. Wired -lehdessä kerrottiin, että sama yritys haastoi bloggaajaa ja SEO Aaron Wallia kieltämisestä.  Googlen Matt Cutts myöhemmin vahvisti, että Google itse asiassa kieltää liikennevirran ja osan sen asiakkaista. Hakukoneoptimoinnista kertova saitti on myös www.seovault.info/.
Jotkut hakukoneet ovat myös päässeet SEO-teollisuuteen, ja he ovat usein sponsoreita ja vieraita SEO-konferensseissa, verkkokeskuksissa ja seminaareissa. Suuret hakukoneet tarjoavat tietoa ja ohjeita verkkosivujen optimointiin.Googlella on Sitemaps-ohjelma, jonka avulla verkkovastaavat saavat tietää, onko Googlella ongelmia sivustonsa indeksoinnissa ja että se tarjoaa tietoja Googlen liikenteestä verkkosivustolle.  Bingin Verkkovastaavan työkalut tarjoavat tapaa, jolla verkkovastaavat voivat lähettää sivustokartan ja web-syötteet, joiden avulla käyttäjät voivat määrittää "indeksointinopeuden" ja seurata verkkosivujen indeksin tilaa. Suhde Googleen Vuonna 1998 Stanford Universityn, Larry Pagen ja Sergey Brinin kaksi jatko-opiskelijaa kehittivät "Backrub", joka on matemaattisen algoritmin pohjalta arvioinut verkkosivujen näkyvyyttä. Algoritmilla laskettu määrä, PageRank, on sisääntulevien linkkien määrä ja vahvuus.  PageRank arvioi todennäköisyyttä, että web-käyttäjä, joka surffaa surffailuun verkossa, seuraa tietyn sivun ja seuraa linkkejä yhdestä sivusta toiseen. Itse asiassa tämä tarkoittaa, että jotkin linkit ovat vahvempia kuin muut, koska satunnaisen web-surffaajan todennäköisimmin saavuttaa korkeampi PageRank-sivu. Page ja Brin perustivat Googlen vuonna 1998.  Google houkutteli uskollisia seurauksia kasvavasta Internetin käyttäjien määrästä, joka piti sen yksinkertaisesta suunnittelusta.  Sivun ulkopuolisia tekijöitä (kuten PageRank- ja hyperlink-analyysiä) sekä sivu-tekijöitä (kuten avainsanataajuus, sisällönkuvauskentät, otsikot, linkit ja sivustorakenne) otettiin huomioon, jotta Googlella voitaisiin välttää sellaiset hakukoneet että vain katsottiin sivuilla tekijöitä niiden rankingissa. Vaikka PageRankin pelaaminen oli vaikeampaa, verkkovastaavat olivat jo kehittäneet Link Building Tools ja -ohjelmat vaikuttamaan Inktomi-hakukoneeseen, ja nämä menetelmät osoittautuivat samankaltaisesti sovellettaviksi pelaamista PageRankiin. Monet sivustot keskittyivät linkkien vaihtamiseen, ostamiseen ja myyntiin, usein massiivisessa mittakaavassa.
Englanninkielellä hakukoneoptimoinnista eli search engine optimization löytyy paljon asiaa netistä, kuten www.search-engine-optimization-seo.net/. Toinen hyvä paikka lisätiedolle Seo -asiasta on www.sciencepad.org/. Ja hakukoneella hakemalla löytyy varmaan paljon lisääkin.
 


 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2004-2016 Yhteystiedot: ASQ 0704 Finland | asq0704@asq-0704.org