Teatteri historiaa


 

 
Post-klassinen teatteri lännessä
Tässä jaksossa voi olla vääriä viittauksia itse julkaistuihin lähteisiin. Korjaa sitä poistamalla viittaukset epäluotettavista lähteistä, jos niitä käytetään epäasianmukaisesti.  Teatteri otti useita vaihtoehtoisia muotoja lännessä välillä 15. ja 19. vuosisatojen, mukaan lukien commedia dell'arte ja melodraama. Yleinen suuntaus oli poissa kreikkalaisten ja renessanssin runollisesta draamasta ja kohti luonnollisempia proosa-tyyppistä vuoropuhelua, erityisesti teollisen vallankumouksen jälkeen. Teatteri otti suuren tauon Englannissa vuonna 1642 ja 1660 Puritan Interregnumin vuoksi. Teatteriksi katsottiin jotain syntiä ja puritalaiset yrittivät kovasti ajaa sitä yhteiskunnastaan. Tämä pysähtynyt kausi päättyi, kun Kaarle II palasi valtaistuimelle vuonna 1660 Restorationissa. Teatteri (muiden taiteiden joukossa) räjähti ja vaikutti ranskalaiseen kulttuuriin, koska Charles oli joutunut Ranskassa maanantaina ennen hänen hallituskautensa. Yksi suurista muutoksista oli uusi teatteritalo. Elisabetsian aikakauden tyypin sijasta, kuten Globe-teatterissa, jossa ei ole tilaa toimijoille, jotka valmistautuisivat todelliseen esitykseen seuraavalle teokselle ja ilman "teatteriesityksiä", teatteritalo muuttui hienostuneeksi paikaksi. kun istuimet eivät enää olleet koko matkan varrella, se tuli etusijalle - jotkut istuimet olivat ilmeisesti parempia kuin toiset, kuninkaalla olisi paras istuin talossa: teatterin keskellä , joka sai laajan näkymän näyttämöstä sekä parhaan keinon nähdä näkökulma ja näkemys siitä, että vaihe rakennettiin ympäriinsä. Philippe Jacques de Loutherbourg oli yksi aikojen vaikuttavimmista suunnittelijoista, koska hän käytti sitä lattiatilaa ja maisemia. Aikaisemmin vallinneen myllerryksen takia oli vielä jonkin verran kiistaa siitä, mitä pitäisi ja ei pitäisi asettaa lavalle. Jeremy Collier, saarnaaja, oli yksi tämän liikkeen päämiehistä hänen osuutensa kautta Lyhytäkymä englantilaisen vaiheen epäjumalisuudesta ja kelvottomuudesta.
Suomessakin on paljon teattereita, varsinkin suurimmissa kaupungeissa. Esim Tampereella Tampereen Työväen Teatteri ja Lahdessa Lahden kaupunginteatteri.
Tämän paperin uskomuksia olivat pääasiassa muut kuin teatterin kävijät ja loput puritaneista ja hyvin uskonnolliset ajankohdat. Tärkein kysymys oli, että nähdessään jotain moraalittomuutta lavalla vaikuttaa käyttäytymiseen niiden, jotka sitä katsovat, kiistelyä, joka on edelleen pelissä tänään.
Suomessa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla toimii lukuisia teattereita, näistä lisätietoa https://teatterimatka.fi/paakaupunkiseutu/. Muista suurista kaupungeista kotimaassa voisi mainita ainakin Turun. Turussa toimii isommat teatterit molemmilla kielillä, lisätietoa https://teatterimatka.fi/turku/.
Laskutus Britannian teatterille vuonna 1829 Myös kahdeksastoista-luvulla naiset otettiin käyttöön lavalle, jota pidettiin aikaisemmin sopimattomana. Näitä naisia pidettiin julkkiksia (myös uudempana käsitteenä yksilöllisyyden ideoiden ansiosta, jotka syntyivät Renaissance Humanismin jälkeen), mutta toisaalta se oli vielä hyvin uutta ja vallankumouksellista, että he olivat lavalla ja jotkut sanoivat he olivat epäystävällisiä ja katsoivat heitä alas. Kaarle II ei pitänyt nuorista miehistä, jotka leikkivät nuorten naisten osia, joten hän pyysi naisia pelaamaan omia osiaan.  Koska naiset olivat sallittuja lavalla, näytelmäkirjailijoilla oli enemmän liikkumavaraa tonttikierteillä, kuten naisilla, jotka pukeutuvat miehiksi, ja kapeat pakenevat ulos moraalisesti tahmeista tilanteista komedian muotoina. 
 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2004-2016 Yhteystiedot: ASQ 0704 Finland | asq0704@asq-0704.org