Tietotekniikka ja muu tekniikka


 

 
Kokonaisarkkitehtuuri
Kokonaisarkkitehtuuri perustuu suoraan liiketoimintastrategiaan. Se on perustana myöhemmille arkkitehtuureille (strategian upottaminen), jossa se on yksityiskohtaisesti eri näkökulmista ja tieteenaloista. Liiketoimintastrategiassa voi olla elementtejä, kuten strategiaraportteja, organisaation tavoitteita ja tavoitteita, yleisiä ja / tai sovellettuja liiketoimintamalleja jne. Strategiset lausunnot analysoidaan ja järjestetään hierarkkisesti tekniikoilla, kuten laadullisella hierarkkisella klusterianalyysillä. Tämän hierarkian pohjalta alkuvaiheen kokonaisarkkitehtuuria kehitetään edelleen käyttämällä yleisiä organisaatiorakenteita ja liiketoiminnan hallintoa koskevia teorioita, kuten resurssien ja resurssien teoriaa sekä taloudellisen toiminnan jäsentämisen teorioita. Versteeg & Bouwman määritteli lisäksi, että "organisaation vieressä olevan suunnittelun tulevaisuudennäkymät ovat yleisempiä: tietorakenne, tekninen arkkitehtuuri, prosessiarkkitehtuuri. Kokonaisarkkitehtuurin eri osat (toiminnot, käsitteet ja prosessit) toimivat pakollisena lähtökohtana erilaiset arkkitehtuurit, jotka muokkaavat muita arkkitehtuureja. "Kokonaisarkkitehtuurimallit paljastavat liiketoiminnan strategian ja liiketoimintasuunnitelman puutteellisia suhteita. Jos aihe kiinnostaa niin hyvää tietoa löytyy coala.fi/palvelut/kokonaisarkkitehtuuri.
Yksi osa kokonaisarkkitehtuuria on it-arkkitehtuuri, joka käsittelee tietotekniikan käyttöä yritysen strategiassa. IT-osaston merkitys on kuitenkin nykypäivänä erittäin suuri yrityksen koko toiminnan kannalta. Siitäkin lisätietoa coala.fi/palvelut/it-arkkitehtuuri. Samaan pakettiin menee myös prosessimallinnus, joka tuottaa prosessikuvauksen. Tämä on osa prosessien kehittämistä ja sitä voidaan tehdä useilla eri työkaluilla. Lisätietoa coala.fi/palvelut/prosessikehittaminen.

Matkapuhelimen historiaa
Matkapuhelin, joka tunnetaan matkapuhelimena myös Pohjois-Amerikassa, on kannettava puhelin, joka voi soittaa ja vastaanottaa puheluja radiotaajuusliittymän kautta, kun käyttäjä liikkuu puhelinpalvelualueella. Radiotaajuusliitäntä muodostaa yhteyden matkapuhelinoperaattorin kytkentäjärjestelmiin, joka tarjoaa pääsyn yleiseen puhelinverkkoon (PSTN). Nykyään moni ostaa matkapuhelimen suojaksi puhelimen kuoret, niitä saa netistä esim. www.mobiilitarvike.fi
Nykyaikaiset matkapuhelinpalvelut käyttävät matkapuhelinverkkoarkkitehtuuria, ja siksi matkapuhelimia kutsutaan matkapuhelimiksi tai matkapuhelimiksi Pohjois-Amerikassa. Matkapuhelinten lisäksi 2000-luvun matkapuhelimet tukevat useita muita palveluja, kuten tekstiviestejä, multimediaviestejä, sähköpostia, Internet-yhteyttä, lyhyen kantaman langatonta viestintää (infrapuna, Bluetooth), yrityssovelluksia, videopelejä ja digitaalista valokuvausta. Matkapuhelimet, jotka tarjoavat vain näitä ominaisuuksia, tunnetaan ominaisuuspuhelimina; matkapuhelimia, jotka tarjoavat huomattavasti kehittyneitä tietotekniikan ominaisuuksia, kutsutaan älypuhelimiksi. Ensimmäinen kämmentietokone osoitettiin John F. Mitchellin  ja Motorola Martin Cooperin palveluksessa vuonna 1973 matkapuhelimen punnitsemisesta c. 2 kiloa (4,4 kg).  Vuonna 1983 DynaTAC 8000x oli ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva kämmentietokone. Vuosina 1983-2014 maailmanlaajuiset matkapuhelinliittymät kasvoivat yli seitsemään miljardiin, ja ne ulottuvat 100 prosenttiin maailmanlaajuisesta väestöstä ja saavuttavat jopa taloudellisen pyramidin.  Vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen aikana älypuhelimien parhaat valmistajat olivat Samsung, Apple ja Huawei (ja "[s] martphone-myynti edusti 78 prosenttia matkapuhelinten kokonaismyynnistä"). Puhelimen kuoret suojaavat älypuhelinta kolhuilta ja estävät tahattomat soitot ja viestit. Puhelimen kuoria saa kaikkiin malleihin esim. Huawei Honor 7 kuoret www.mobiilitarvike.fi/tuotteet.html?id=7818/ ja toiseen malliin Huawei Honor 7 Lite kuoret www.mobiilitarvike.fi/tuotteet.html?id=30736/.
Puhelimissa on nykyään myös hyvät kamerat ja onpa joku käyttänyt niitä myös valvontakamerana, jos ei muuten niin nukkuvan lapsen valvontaan. Ominaisuuksiltaan ne eivät kuitenkaan sovi mihinkään jatkuvaan kameravalvontaan, sellaisia kannattaa hankkia alan liikkeistä. Valvontakameroita myy ja asentaa mm. www.joensatsysteemi.fi.
Kymmenen vuotta sitten oli suuri juttu kun kännyköihin tuli taskulamppu. Se oli kätevä keksintö täällä kylmässä ja pimeässä pohjolassa. Nykyään puhelimessa arvostetaan eri ominaisuuksia ja taskulamput sekä otsalamput ostetaan erikseen. Nekin ovat kehittyneet huomattavasti ja erittäin laadukkaita taskulamppuja sekä otsalamppuja tekee Nitecore. Suomessa Nitecore tuotteita maahantuo https://suomenturvallisuustuote.fi. Mutta he palvelevat vain jälleenmyyjiä. Onneksi tavalliset kuluttajatkin voivat ostaa tuotteita monesta nettikaupasta kuten esim https://ledstar.fi/. Nitecore tarjoaa erittäin suurella valoteholla ja kestävillä akuilla varustettuja lamppuja.

 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2004-2016 Yhteystiedot: ASQ 0704 Finland | asq0704@asq-0704.org