Rakentaminen ja remontointi


 

 

Construction News-Record (ENR), rakennusalan ammattilehti, laatii vuosittain tietoja ja raportteja suunnittelijoiden ja rakennusyritysten koosta. Vuonna 2014 ENR keräsi tiedot yhdeksässä markkinasegmentissä, jotka oli jaoteltu liikenteelle, öljylle, rakennuksille, voimaloille, teollisuudelle, vedelle, teollisuudelle, viemäreille / jätteille, tietoliikenteelle, vaaralliselle jätteelle ja kymmenennelle eri hankkeelle. Raportoinnissaan he käyttivät tietoja kuljetuksista, viemäristä, vaarallisista jätteistä ja vedestä rankojen yritysten tehtäväksi. Teollisuustuotannon standardi ja uudempi Pohjois-Amerikan teollisuusluokitusjärjestelmällä on luokitusjärjestelmä yrityksille, jotka harjoittavat tai harjoittavat rakentamista. Kyseisten alojen yritysten erojen tunnistamiseksi se jakautuu kolmeen alasektoriin: talonrakentamiseen, raskas- ja maa- ja vesirakennustöihin sekä erikoiskauppatoimiin. Myös rakennusalan palveluyritysten (esim. Insinöörit, arkkitehtuurit) ja rakennusalan johtajat (yritykset, jotka hoitavat rakennushankkeita ilman suoraan taloudellista vastuuta rakennushankkeen toteuttamisesta) ovat myös luokat. 
Rakentamisen kaikissa vaiheissa on tärkeää huolehtiä siisteydestä, se on oleellista turvallisuuden kannalta. Remontoidessa homesiivous ja homepuhdistus ovat tärkeitä, uudisrakentamisessa ne eivät välttämättä, mutta rakennussiivous on hyvin tärkeässä roolissa. Siihen kannattaa hankkia pätevä tekijä, kuten www.pro-puhdistus.com. Aine ei tietysti ihan pelkkä rakennussiivous ja loppusiivous riitä, vaan joskus tulee eteen vaativampia puhdistuksia. Onneksi kaikenlaisiin erikoispuhdistuksiin on myös tekijät eikä niiden kanssa tarvi jäädä kärvistelemään. Erikoispuhdistukset tekee myös www.pro-puhdistus.com/palvelut/.
Suomessa rakentaminen on taas lisääntynyt pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Paljon on lisääntynyt myös vanhojen rakennusten kunnostaminen ja remontointi. Niissä yksi suuri muutos on vuoden 2016 alusta voimaan tullut laki asbestista. Nykyään asbestikartoitus on pakollinen aina kun remontoidaan vanhoja rakennuksia. Asbestikartoituksen ja asbestin purkutyöt saa tehdä vain valtuutettu henkilö tai yritys. Tällaisia ovat mm. pääkaupunkiseudulla www.asbestos.fi/ ja Varsinais-Suomessa Varsinais-Suomen Erikoispurku www.vsep.fi/. Koska asbestitöihin liittyvät asiat on nyt tarkasti lakiin kirjattu, kannattaa niihin suhtautua tosissaan ja tarvittaessa etsiä aiheesta lisätietoa, esim www.asbestikartoitus.pro.
Remontoinnin yleistyessä on syntynyt myös uusi ammattiryhmä, mökkitalkkarit. Tai onhan niitä ollut jo jonkin aikaa, mutta nykyään mökkitalkkareiden työnkuva on laajentunut ja yhä useampi tekee myös erilaisia rakennustöitä ja remonttihommia. Kyseisiä palveluntarjoajia alkaa löytymään jo joka suunnalta, yksi tuttuni on mökkitalkkari Lempäälä -suunnalla ja sanoi, että kyllä viime vuosina on työnkuva muuttunut, ei ole enää pelkkiä lumitöitä vaan välillä pitää osata remontoida enemmänkin. Välillä pitää kaataa puita ja yleensä käy niin, että puun kun kaataa niin siitä jää kanto, joka pitää jyrsiä pois. Onneksi tuohonkin löytyy tekijä.
Myös ympäristöystävällisyys ja ekologisuus ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina. Varsinkin sähkönkulutuksen alentamiseen panostetaan paljon ja siinä tärkein vaihe on huolellinen sähkösuunnittelu. Ja vaikka hyvin suunniteltu on puoliksi tehty niin kyllä se toinen puolikin täytyy kunnialla hoitaa eli on ensiarvoisen tärkeää, että sähköasennukset ja kaikki muutkin sähkötyöt tekee alan ammattilainen. Huonosti tehdyt sähkötyöt ovat turvallisuusriski työmaan työntekijöille ja jatkossa rakennuksen käyttäjille, joten sähkötöissä ei saa oikaista missään kohdassa. Ja oleellista on kaikkien muiden sähkölaitteiden lisäksi myös valaistussuunnittelu. Hyvä suunnittelija osaa valita energiatehokkaat valaisimet ja sijoitella ne niin, että valoa ei mene hukkaan, eikä myöskään lämpöä. Saman yrityksen palveluihin kuuluu myös valaistussuunnittelu Turku -seudulla. Jos etelämpää kaipaat sähkösuunnittelua ja valaistussuunnittelua niin siihenkin löytyy varmasti tekijöitä, esimerkiksi netistä.
Sähkötöiden lisäksi tärkeä vaihe turvallisuuden kannalta rakentamisessa on portaiden tekeminen. Tukevat ja kestävät rappuset ovat sellainen asia, mistä ei kannata tinkiä. Laadukkaat portaat ovat pitkäikäiset ja ilo silmälle vielä pitkän ajan päästäkin, joten niihin kannattaa panostaa ja hankkia ammattimainen tekijä sekä laadukkaat materiaalit. Eikä portaat ole ainoa, joka on jalkapohjan kannalta oleellinen asia. Lattiamateriaali pitää myös miettiä hyvin ja sen lisäksi kannattaa laittaa harkintaan lattialämmitys. Lämpimällä lattialla on mukava kävellä ja lämpö leviää tasaisesti koko asuntoon. Salon seudulla näitä myy ja asentaa www.lattialammityssalo.fi/.
Hyvin tärkeä vaihe ennen rappusten ja muidenkaan asennusta on tietysti sisustussuunnittelu. Seinien värimaailma täytyy miettiä sellaiseksi, että siihen on helppo yhdistää muu sisustus. Hyvä sisustussuunnittelija osaa suunnitella värimaailman niin, että jatkossa sisustaminen on helppoa. Palveluja tarjoaa www.chillisisustus.fi/. Aina kohteen sisustaja ei kuitenkaan ole sama kuin asunnon omistaja. Joskus sisustetaan ja remontoidaan myös vuokra-asuntoja, joten hyvältä sisustussuunnitelijalta onnistuu myös vuokra-asunnon sisustus.
Rakentaminen on prosessi, jolla rakennuksen rakennetta lisätään kiinteistöihin tai rakennusten rakentamiseen. Suurin osa rakennustöistä on pieniä korjauksia, kuten huoneen lisääminen tai kylpyhuoneen peruskorjaus. Ominaisuuden omistaja toimii usein koko työhön liittyvänä työntekijänä, palkkana ja suunnittelujaksona. Vaikka rakennushankkeissa on yhteisiä elementtejä, kuten suunnittelua, rahoitusta, arviointia ja oikeudellisia näkökohtia, eri kokoisia hankkeita voi saavuttaa ei-toivottuja lopputuloksia, kuten rakenteellinen romahtaminen, kustannusten ylittyminen ja / tai oikeudenkäynnit. Tästä syystä alalta saadut kokemukset tekevät yksityiskohtaisia suunnitelmia ja huolehtivat huolellisesti projektin aikana myönteisten tulosten varmistamiseksi. Vaikka nykyään melkein kaikki rakentaminen tehdään sähkökäyttöisillä työkaluilla ja teollisuushallien linjoilla niin toki työmaalla tarvitaan myös perinteisiä käsityökaluja. Saha löytyy joka timpurilta, samoin vasara. Ja kyllä jokaisen kirvesmiehen haalareissa myös puukko roikkuu jossain kohdassa. Joillakin on ihan onnenpuukko, joka on perintönä saatu tai itse käsintehty puukko. Se on kuitenkin perinteinen harrastus ja jos tarvit lisää ohjeita tai tarvikkeita puukon tekemiseen niin katsopa netistä. Puukon tekeminen on yllättävän helppoa jos ei ensimmäiselle tuotokselle aseta liian suuria vaatimuksia ulkonäön suhteen. Mutta mitä enenmmän tekee niin sitä parempia alkaa syntymään. Oleellista on käyttää laadukkaita materiaaleja, esimerkiksi puukonterä kannattaa olla kestävä taottu malli. Samasta paikasta löytyy toki myös helat puukon kahvaan ja materiaalia puukon tupen tekemiseen sekä valmiita puukkoja jos sellaisen haluaa ostaa.
 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2004-2016 Yhteystiedot: ASQ 0704 Finland | asq0704@asq-0704.org