Järjestyksenvalvoja / turvallisuuspalvelut


 

 
Järjestyksenvalvonta historiaa: Vanhan testamentin 1. aikatauluissa 26 Levitisen temppelin kuvataan olevan lukuisia "vartijoita", joiden tehtävänä on "suojata temppeli varkauksilta", "laittomasta pääsemisestä pyhiin alueisiin" ja "ylläpitää kaikki toiminnot, jotka he jakavat parhaillaan kommunikaation modernin käsitteen kanssa, vaikka kuvatut temppelipalvelijat eli silloiset portsarit / järjestyksenvalvojat palvelevat myös pyhiä henkilöitä ja hallintovirkamiehiä itseään  (on huomattava, että jotkut hallintotehtävät ovat edelleen olemassa nykypäivän paluussa korkeammassa ohjaajan asema). Nykyään järjestyksenvalvonta on kehittyneempää, lisätietoa nykyisistä toimintamalleista www.wikingsecurity.fi.
Ovimiehet tai vangit olivat yleensä suurempia henkilöitä, joilla on suuri vahvuus ja koko. Roomalaisilla oli "Ostiarius" (ovenvartija), joka vastasi nykyistä ovimiestä eli järjestyksenvalvojaa tai vartijaa, aluksi orja, joka vartioi oven ja toisinaan injektoi ei-toivotut ihmiset talosta, jonka portti vartioi. Termi myöhemmin tulee alhaisen palkinnon omaava papiston nimi. Plautus mainitsee leikkauksessaan "Bacchides" (kirjoittanut noin 194-184 eKr.) Mainintaa "suuresta ja voimakkaasta" portista, joka uhkaa saada ei-toivotun kävijän lähteä.  Tertullian, varhaiskristillinen kirjailija, joka elää pääasiassa 1. vuosisadalla, kertoo, että kristittyjen räikeä sortaminen Carthageissa totesi, että pommitukset laskettiin osaksi puoliksi laillista alamaailmaa, muun muassa "varjoisia" merkkejä, kuten pelaajille ja sutenööreille. Nykyään lähes kaikissa maissa on jonkinlaiset vaatimukset järjestyksenvalvojille, esim Italiasta ja muista maista voit lukea www.reshma2010.com/page12.php.
Nykyaikaiset turvallisuuspalvelut saivat alkunsa 1800-luvun loppupuolella ja 20. vuosisadan alkupuolella Yhdysvaltain salonginvartijat ja bordelliin kuuluvat madamit palkkasivat vartijoita poistamaan häiritseviä, väkivaltaisia tai kuolleita humalallisia suojelijoita ja suojelemaan salongin tyttöjä ja prostituoituja. Tänä päivänä turvallisuuspalvelut ovat vähän erilaisia, suuressa osassa myös tapahtumaturvallisuus. Näitä turvallisuuspalveluita tarjoaa moni ammattitaitoinen yritys kuten www.wikingsecurity.fi/palvelut.php
Mutta samantyyppistä oli toiminta jo yli sata vuotta sitten, sen ajan turvallisuuspalveluista vastaavat vartijat olivat sen ajan portsareita eli järjestyksenvalvojia. Sana portsari julkaistiin ensimmäisen kerran Horatio Algerin Jr.-nimisessä romaanissa nimeltä The Young Outlaw, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1875. Alger oli äärettömän suosittu kirjailija 1800-luvulla, erityisesti nuorilla, ja hänen kirjat olivat laajalti lainattu. XIV luvussa, jonka otsikkona on Portsari, poika heitetään ulos ravintolasta, koska hänellä ei ole rahaa maksaa illallistaan: "" Peter, olette odottaneet tätä nuorta miestä, vai mitä? " "Kyllä herra." "Hän ei ole maksanut aamiaista, ja teeskentelee, että hänellä ei ole rahaa. Jos Sam ei tiennyt sanaa "pomppia", hänet pian valaistui. Järjestyksenvalvoja tarttui häntä kaulaan, ennen kuin hän tiesi, mitä tapahtui, työnsi hänet ovelle ja nosti jalkaan hyvin ohjatulla potkuilla ja laskeutui hänet katua pitkin jalkakäytävää. 
 

 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2004-2016 Yhteystiedot: ASQ 0704 Finland | asq0704@asq-0704.org